In memoriam Fernand Verbeeck (°6 november 1933 - †8 januari 2016)

We vernamen nu pas het overlijden, op 8 januari 2016, van een trouwe medewerker aan Aquariumwereld en voelen ons verplicht hier, zij het postuum, een laatste eer te brengen aan Fernand Verbeeck.

Zijn eerste artikel verscheen in de 33ste jaargang (1980) van Aquariumwereld en twee jaar later trad hij toe tot het redactieteam. Hij zou er blijven tot 2012, na 30 jaar trouwe dienst.
Fernand was een zeer productief schrijver, er verschenen van zijn hand in totaal 246 artikels. Zijn doel was er 250 halen en dan stoppen, maar dat doel werd helaas net niet bereikt. Zijn gezondheidstoestand liet dit niet meer toe.

Fernand was thuis in vele gebieden van de vivaristiek. Zijn huis puilde zowat letterlijk uit van de aquariums, terrariums, enz... , met daarnaast een mooie collectie orchideeen en, niet te vergeten, een zeer uitgebreide bibliotheek.
Fernand was beroepshalve deels met de natuurwetenschappen verbonden, maar was tevens een bekwaam autodidact.

Hij was aanwezig op de meeste bonds- en redactie-activiteiten en de ouderen onder ons zullen zich hem herinneren als een praatvaar die, eenmaal hij zich in iets vastgebeten had, hij er zich maar moeilijk kon van los maken. Dat was niet enkel zo in het verenigingsleven, maar van zijn echtgenote, Paula, vernamen we dat dit ook gebeurde in familiekring. Sindsdien noemden we hem in de redactie steevast "Nonkel Fernand".
Wel, Nonkel, where ever you are, het ga je goed! Bedankt voor jouw bijdrage aan Aquariumwereld!


Freddy Haerens,
Hoofdredacteur Aquariumwereld.